Geslaagde advertenties op Facebook

Lukt het je niet jouw doelgroep(en) in de zorgsector naar je website of ander platform te trekken op basis van organische zoekresultaten? Dan kan adverteren een oplossing zijn om hogere bezoekersaantallen te realiseren. Met advertenties op Facebook bijvoorbeeld, als dat een plek is waar de mensen die je wilt bereiken actief zijn. Je kunt op deze manier een heel brede of juist specifieke doelgroep ’targeten’. Dat kan op verschillende manieren.  

Geslaagde advertenties beginnen met de Facebook Pixel

Wil je actief aan de slag met adverteren op Facebook, maak dan vandaag nog een advertentieaccount aan. Installeer ook direct de Facebook Pixel. Deze Pixel koppelt jouw websitegegevens aan het advertentieaccount. Deze websitegegevens zijn cruciaal voor een succesvolle advertentiecampagne. De Facebook Pixel begint na installatie direct met het verzamelen van gegevens. Dat wil je dus zo snel mogelijk voor elkaar hebben. We zien in de praktijk vaak dat organisaties die een campagne willen starten, al direct achter de feiten aanlopen, omdat deze pixel nog niet geïnstalleerd is. Heb je hulp nodig bij het installeren? Boek hiernaast een gratis consult.

Boek een gratis flitsconsult met Tim

Tim Kamp Digital Minds

  • Sparren over jouw vragen over (het beginnen met) adverteren op Facebook?
  • Gratis & vrijblijvend, 15 minuten
  • Ontvang tijdens het gesprek meerdere quick wins over jouw website en advertenties

Richt je op de juiste doelgroep

Met bijna 7 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers is het belangrijk om de juiste mensen op het platform te selecteren. Dat kan bijvoorbeeld door te filteren op leeftijd, geslacht en locatie. Maar wist je dat er veel meer (effectieve) mogelijkheden zijn? Voor zorgorganisaties raden wij in het algemeen drie strategieën aan om de juiste doelgroepen te bereiken (targeten), namelijk:

 

  • Targeten op basis van vergelijkbare doelgroepen
  • Targeten op basis van interesses, gedrag en demografische gegevens
  • Gebruikers opnieuw benaderen (retargeting)

1. Vergelijkbare doelgroepen

Met de optie ‘vergelijkbare doelgroepen’ maakt Facebook een doelgroep met vergelijkbare profielen op basis van huidige (potentiële) bezoekers. Deze doelgroepen zijn bijvoorbeeld gebaseerd op bepaalde acties van websitebezoekers. Daar heb je dus die pixel voor nodig, installeren!est één of meerdere websitegebeurtenissen om een zogenoemde brondoelgroep aan te maken, denk bijvoorbeeld aan een aankoop of een ingevuld formulier. De volgende stap is het selecteren van een regio. Tot slot geef je het percentage van je vergelijkbare doelgroep aan (1 tot 10). Kies je één procent, heb je de één procent meest vergelijkbare doelgroep. Naarmate je voor een hoger percentage kiest, wordt je doelgroep groter, maar wijkt deze tegelijkertijd ook steeds meer af van de gekozen brondoelroep.

Targeting op basis van interesses & gedrag

2. Interesses, gedrag & demografische gegevens

Wanneer je nog weinig bestaande bezoekers en/of nog geen websitegebeurtenissen hebt ingesteld, kun je je doelgroep bereiken op basis van criteria zoals interesses, gedrag en demografische gegevens. Je kunt dit op verschillende manieren insteken. Zo kun je je doelgroep verbreden door  verschillende criteria toe te voegen. Uiteraard kun je je doelgroep verfijnen door verschillende criteria te koppelen. Voorbeeld: iemand moet werkzaam moet zijn in de zorg én eigenaar van een Facebook-bedrijfspagina. Je kunt ook bepaalde criteria uitsluiten, zodat deze mensen niet in de doelgroep worden opgenomen.

Voorbeeld

Een aanbieder van online IT-cursussen voor organisaties in de zorg. We richten ons op mannen en vrouwen tussen de 22 en 64 jaar. Locatie: heel Nederland. Binnen deze doelgroep bevinden zich ongeveer 10 miljoen mensen. Deze doelgroep wil je dus verfijnen. Dat kan bijvoorbeeld door een demografisch criterium in te stellen dat onze doelgroep werkzaam moet zijn in de branche ‘gezondheidszorg en medische diensten’. Ook moeten deze mensen geïnteresseerd zijn in cursussen en informatietechnologie. Door criteria te combineren, verkleinen we de groep tot 5.700 tot 6.700 mensen. Dat is geen magie, maar een simpele toepassing van technologie.

3. Retargeting

Over het algemeen is retargeting de meest effectieve manier van adverteren op Facebook. In 99 procent van de gevallen doen mensen namelijk niet in één keer een aankoop. Ze converteren niet in één keer. Daar zijn meerdere contactmomenten voor nodig. Op Facebook zijn er drie manieren om jouw doelgroep te retargeten, namelijk via een klantenlijst, betrokkenheid en websitegegevens.

 

Klantenlijst
Beschik je over een lijst met bestaande klanten, cliënten en/of leads, dan kun je deze uploaden. Facebook vergelijkt deze gegevens met de eigen gegevens en zoekt hierin overeenkomsten, om deze mensen opnieuw te benaderen (retargeten). Dit kan erg effectief zijn om bijvoorbeeld nieuwsbriefabonnees te benaderen voor jouw producten/services, of om bestaande klanten een nieuwe aanbieding te laten zien.

 

Websiteverkeer
Wanneer je de Facebook Pixel op de juiste manier hebt geïnstalleerd, kun je een retargetinglijst aanmaken voor websitebezoekers. Een aantal voorbeelden:

Voorbeeld 1

We pakken weer het voorbeeld van de online cursussen erbij. Als je voor elke cursus een aparte pagina hebt, kun je dit ook via de Facebook Pixel meten. Bezoekers die op een specifieke cursuspagina zijn geweest, kun je met een passende advertentie over deze cursus opnieuw aanspreken.

Voorbeeld 2

Je kunt ook mensen benaderen die de afgelopen week iets in de winkelmand hebben gestopt, maar nog niet hebben afgerekend. Ze staan op het punt om een aankoop te doen, maar haken op het allerlaatste moment toch af… Dit is hét perfecte moment om nog even van je te laten horen!

Voorbeeld 3

Benader alle mensen die de website hebben bezocht in de afgelopen maand nogmaals. Neem deze mensen op in de doelgroep voor jouw advertentie, en probeer ze alsnog actie te laten ondernemen. Een aankoop doen, of informatie aanvragen, bijvoorbeeld.

Betrokkenheid
Wanneer je actief bent op je Facebookpagina is het mogelijk mensen te benaderen die betrokken zijn (geweest) met jouw pagina. Ook hier kun je retargeting op allerlei manieren insteken. Iemand die recent een minuut van jouw filmpje heeft bekeken, bijvoorbeeld. Of iemand die een formulier heeft gedownload. Herinner ze met een advertentie aan jouw organisatie. Wie weet is het de tweede keer wel raak. Het is het proberen waard!

Wel adverteren,
maar niet bij Facebook?

Tim Kamp Digital Minds

Boek een gratis flitsconsult met Tim

Hulp nodig bij het maken van een Facebook-advertentie of -campagne? Moeite met het installeren van de Facebookpixel?