Succesvol adverteren met Google Ads
Google Ads (voorheen Google Adwords) is het online advertising netwerk van Google. Jij komt deze advertenties waarschijnlijk dagelijks tegen. Dat geldt ook voor de doelgroepen in de zorg die je wilt bereiken. Een interessante plek dus om te adverteren. Het voordeel van Google Ads is, dat je pas betaalt wanneer iemand op jouw advertentie klikt. Wanneer jouw advertentie duizend keer wordt bekeken, maar niemand klikt, betaal je niks. Het levert je in dat geval ook niks op, natuurlijk. Wat je kunt doen om succesvol te adverteren bij Google Ads, leggen we je uit.
*In het artikel gebruiken we als voorbeeld een aanbieder van online cursussen Verpleegkunde om een concreet beeld te schetsen binnen een Google Ads campagne.
Zoekwoordenselectie
Wie succesvol met Google Ads aan de slag wil, krijgt met zoekwoorden te maken. Deze zoekwoorden zijn zoekopdrachten die mensen invoeren in de zoekbalk van Google. Voorbeelden van zoekwoorden zijn: cursus verpleegkundige, training verpleging, cursus verpleegkundige voor zorgmedewerkers. De zoekwoorden hoeven dus niet per se één woord te zijn, je hebt volledig de vrijheid in wat je wilt invoeren. Er zijn drie verschillende zoekwoordopties, namelijk: exact zoekwoord, breed zoekwoord en woordgroep.
Exact zoekwoord: Met deze optie weet je zeker dat de mensen die jouw advertentie te zien krijgen, daar via een zeer relevante zoekopdracht terecht zijn gekomen. Je hebt volledig de controle over welke zoekopdrachten er aan jouw zoekwoord gekoppeld worden, maar daarentegen is je (potentiële) doelgroep een stuk kleiner. Je bereikt dus over algemeen minder mensen. Wanneer je verpleegkundige cursussen als zoekwoord opgeeft, kunnen bijvoorbeeld de volgende zoektermen aan dit zoekwoord gematcht worden.
Breed zoekwoord: Hier worden in principe de meeste zoektermen aan gekoppeld, omdat deze het breedst ingezet worden. Dit zorgt er daarentegen ook voor dat de afwijking met het opgegeven zoekwoord het hoogst kan zijn. Wanneer hetzelfde zoekwoord verpleegkundige cursussen opgeeft, kunnen bijvoorbeeld de volgende zoektermen aan dit zoekwoord gematcht worden: vacature verpleegkundige, tips voor verpleegkundige, online EHBO-cursus. Advies: probeer deze functie zoveel mogelijk te vermijden. Er komen namelijk veel irrelevante zoektermen, waar je dus wel voor betaalt!
Woordgroep: Bij deze variant worden verwante zoektermen aan jouw zoekwoord gekoppeld. We raden deze optie het sterkst aan, omdat er vaak relevante zoektermen gekoppeld worden. In de meeste gevallen wijken ze niet veel af van het opgegeven zoekwoord. Bij het zoekwoord verpleegkundige cursussen, kunnen bijvoorbeeld de volgende zoektermen worden gematcht: onlinecursussen voor verpleegkundige, Cursusdag voor verpleegkundige zzp’ers en workshop voor verpleegzorg.
Verder praten of kennismaken?
Hulp nodig bij jouw Google advertenties?
Houd zoekopdrachten in de gaten
Je kunt de zoekopdrachten die gematcht zijn aan het zoekwoord via Google Analytics inzien. Koppel daarvoor eerst jouw Ads account met je analytics account. Vervolgens kun je via de volgende stappen: Acquisitie > Google Ads > Zoekopdrachten, de zoekopdrachten bekijken. Houd dit in de gaten, zodat wanneer er irrelevante zoektermen aan worden gekoppeld, je deze kunt uitsluiten. Deze woorden/termen kunnen dan niet voorkomen in de zoekopdracht van de bezoeker. Hiervoor dien je een uitsluitingslijst aan te maken. Zet hierin zoekwoorden als: vacature, gratis, stappenplan, medewerker en andere irrelevante zoektermen die je in jouw analytics omgeving tegenkomt.
Schrijf een succesvolle advertentie
Wanneer mensen aan de hand van hun zoekopdracht jouw advertentie te zien krijgen is de vervolgstap om ze op de advertentie te laten klikken. Of mensen doorklikken naar jouw advertentie is grotendeels afhankelijk van de advertentietekst. De (zichtbare) advertentietekst bestaat uit de volgende elementen: URL-weergave, koppen, beschrijving en extensies.
URL-weergavepad
Dit is de URL-link die zichtbaar is voor mensen. Deze URL hoeft niet overeen te komen met de URL-bestemming van de advertentie. We raden sterk aan hier jouw belangrijkste zoekwoorden in terug te laten komen. Je hebt twee velden die je kunt invullen. In ieder veld mag je 30 tekens invoeren. Dit zou er dan als volgt uit komen te zien: www.naamwebsite.nl/verpleegkundige/cursussen
Koppen
De koppen van de advertenties zijn bedoeld om jouw product/dienst in het kort (maximaal 30 tekens per kop) te introduceren. Probeer in deze koppen de aandacht van mensen te trekken. Het is essentieel dat de boodschap duidelijk en krachtig is. Je hebt de mogelijkheid om maximaal 15 verschillende koppen te schrijven. Google kan deze rouleren, dit raden we aan!
Google kan deze rouleren, dit raden we aan! Google zoekt namelijk voor jou uit welke combinaties het beste werken. En daar kun jij van leren. Trek in de koppen de aandacht met termen als exclusieve deals, snelle bezorging en een online assortiment. Zorg wel dat je eerlijk blijft en waar kunt maken wat je roept. De bezoeker van je website is zo weer weg als je loze beloftes doet. En dan heb je wel voor de klik betaalt.
Beschrijvingen
De essentie bij beschrijvingen is in principe hetzelfde als bij de koppen, maar dan uitgebreider. Omschrijf hier waar jouw organisatie voor staat en waarom iemand voor jou moet kiezen.
Val extra op met extensies
Extensies zijn optioneel voor een advertentie in Google en er zijn diverse opties. Drie van deze extensies bevelen wij standaard aan, namelijk sitelink-, bel- en locatie-extensies.
Sitelink-extensies
Bel-extensie
Het telefoonnummer van het bedrijf dus. Vooral voor mobiele bezoekers is dit handig, omdat mensen met een klik jouw bedrijf kunnen bellen.
Locatie extensie
Bij de locatie-extensie wordt in de advertentie gelijk weergeven wat de locatie van jouw bedrijf is (mits er een fysieke locatie is).
Flitsconsult met Tim
- Sparren over jouw vragen over (het beginnen met) adverteren via Google
- Gratis & vrijblijvend, 15 minuten
- Ontvang tijdens het gesprek meerdere quick wins voor jouw website/advertenties
- Hoor alles over Google Grants