Effectievere arbeidsmarktcommunicatie in de zorg: zo benut je de kracht van je huidige personeelsbestand
Zorgorganisaties lijken er niet aan te ontkomen: personeelstekorten. Daar kun je op veel verschillende manieren iets aan doen. Bijvoorbeeld door je communicatie en zorgmarketing eens onder de loep te nemen. Maar soms kun je het nóg dichterbij zoeken. Vier tips om de kracht van je collega’s te benutten om nieuwe medewerkers aan te trekken. Vanuit communicatie-oogpunt. We hebben het dus niet over het toestoppen van een bonus.
1
1. Investeer in eigen zorgpersoneel
Waarschijnlijk denk je bij het lezen van deze subtitel: ‘Dat lijkt me logisch’. Toch is het voor veel organisaties niet altijd gebruikelijk om functionerings-/ontwikkelings-/monitoringsgesprekken te voeren. Structurele aandacht voor deze vorm van communicatie kan leiden tot een verhoogde productiviteit, meer waardering & erkenning en betere inzichten in de ambitie van de werknemer. Daarnaast is het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden cruciaal voor behoud en, jawel, een positieve mond-tot-mond reclame
2
2. Betrek je zorgpersoneel bij het merkverhaal
De missie, visie en kernwaarden bepalen je ‘employer brand’. Dit is doorslaggevend voor de manier waarop je jouw organisatie in de arbeidsmarkt positioneert. Daarbij is het cruciaal dat je medewerkers hier betrokken bij zijn. Zij geven hier immers de meeste vorm aan. Om die reden is het van belang dat juist je werknemers je missie, visie en kernwaarden goed communiceren naar de buitenwereld. Dit pak je aan door je medewerkers een nauwkeurige weergave te bieden van de belangrijkste waarden van de organisatie, hen verantwoordelijk te laten voelen voor hun acties en een duidelijk beeld te geven van hun toegevoegde waarde binnen de organisatie.
Mond-tot-mond reclame is goedkoop én geloofwaardig: zo blijkt uit onderzoek dat 92% van de mensen afgaat op de aanbevelingen van vrienden en kennissen.
Zorg dus voor een positieve beleving en creëer een positief imago
3
3. Maak van je collega’s ambassadeurs: mond-tot-mond reclame werkt!
Mond-tot-mondreclame is ongetwijfeld een van de meest effectieve manieren van personeelswerving. Mensen zullen eerder op een bedrijf afstappen wanneer ze erover horen via een vriend of vriendin. Maar wil je van je collega’s goede ambassadeurs maken, dan moet je ze wel wat munitie meegeven. Schrijf aansprekende blogs, film ervaringsverhalen van medewerkers en post over aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden op de sociale kanalen. Content waar de collega’s bij betrokken zijn, wordt gegarandeerd gedeeld. Laat medewerkers ook weten bij wie ze terecht kunnen met vragen en stel vast wat ze wel of niet mogelijk delen. Mond-tot-mond reclame is goedkoop én geloofwaardig: zo blijkt uit onderzoek dat 92% van de mensen afgaat op de aanbevelingen van vrienden en kennissen. Maar hoe doe je dat? Zorg ten eerste voor een goede beleving en creëer een positief imago.
4
4. Interne campagne: wie wíl meer werken?
De cijfers spreken voor zich. Van de 70 procent van de parttimers bij zorginstellingen met een personeelstekort die meer wíl werken, heeft 50 procent daarover géén contact met de werkgever. Nu is dat misschien een HR-onderwerp, maar als communicatieprofessional kun je hier een proactieve rol in spelen. Start een interne (wervings)campagne en kom erachter wie er bereid is meer te gaan werken. Deel bijvoorbeeld via het intranet ervaringsverhalen van werknemers die wel al gesprekken hebben gehad over hun werkuren. Laat zien over wat het hen oplevert om mee te werken. Win-win!