Communicatie, help HR een handje! 9 Tips om via communicatie en marketing personeel te werven in de zorg

Is het werven van personeel nu exclusief weggelegd voor HR, of heb je daar als communicatie-afdeling ook iets over te zeggen? Wij denken: sla de handen ineen als je zo’n groot probleem als het personeelstekort in je zorgorganisatie wilt oplossen. Dit zijn alvast negen tips om vanuit marketing- en communicatie-oogpunt mee te denken. Grote kans dat HR jouw inzet met beide handen aanpakt!

1

1. Waar staat jouw zorgorganisatie? Formuleer een duidelijke USP!

Om op te vallen in de grote massa van zorgorganisaties is de formulering van een Unique Selling Point onmisbaar: wat is jouw onderscheidende factor? De juiste positionering van jouw zorgorganisatie is cruciaal voor het aantrekken van nieuwe werknemers. Communicatie speelt hierbij een grote rol. Wat vinden de huidige werknemers uniek en onderscheidend? Betrek hen in je verhaal. Wat ook zeker niet mag ontbreken is het antwoord op de vraag: hoe passen jouw unieke kenmerken als werkgever bij de wensen van potentiële medewerkers? Hoe werk jij aan een positieve sfeer?

2

2. Zorg voor zichtbaarheid: maak content voor je website & social media kanalen en gebruik SEA

Social media is een belangrijke plek om nieuw personeel kennis te laten maken met jouw zorgorganisatie. Dáár wil je ze ook aan je binden. Maar hoe doe je dat? Creëer content die jouw zorgorganisatie juist weergeeft. Laat zien hoe de werksfeer is en de wereld waarin de werknemer terecht komt. De sfeer, cultuur en verhalen van collega’s staan hierin centraal. Met SEO krijg je deze unieke content bij de juiste mensen. Search Engine Optimalisation is een tool van Google om jouw content bij je toekomstige werknemers te laten eindigen. Zo kom je met de juiste mensen in contact.

Met een aantrekkelijke landingspagina of een goed gevulde werken-bij pagina, overtuig je potentiële medewerkers door te klikken

Maak een passende/aantrekkelijke landingspagina.​

3

3. Werk aan je merk. Verbeter je employer branding.

Uit onderzoek is gebleken dat 67% van de werknemers een lager salaris accepteert wanneer een zorgorganisatie online positieve recensies krijgt. Zelfs 84% geeft aan te overwegen hun huidige baan te verlaten voor een ander bedrijf met een beter imago. Dat laat maar weer eens zien hoe belangrijk jouw employer branding is (het verkrijgen en behouden van een voorkeurspositie). En al helemaal in de zorg: een sector waar een groot deel draait op gevoel. Zet bijvoorbeeld je werknemers in om content te creëren voor jouw social media kanalen. Zorg voor een positief beeld van jouw werksfeer. Mensen willen bij jouw merk ‘horen’.

4

4. A perfect landing: Maak een passende/aantrekkelijke landingspagina.

Stel, je klikt op een advertentie en je stuit op een pagina waar alleen een saaie vacature staat. Klik, weg! Mensen haken af, zijn op zoek naar méér. Daar haakt men op af. Door een aantrekkelijke landingspagina te maken, of een goed gevulde werken-bij pagina, overtuig je potentiële medewerkers door te klikken: het wekt direct nieuwsgierigheid naar de zorgorganisatie. Die vacature volgt.

In korte video’s kun je grote verhalen vertellen. Over de organisatie, maar zeker ook over de mensen die er werken, of de mensen die je helpt.

Videomarketing brengt storytelling tot leven

5

5. Videomarketing: breng storytelling tot leven

Jouw organisatie promoten kan met verschillende communicatietools: nieuwsbrieven, adverteren via Google of andere social media, webinars, et cetera. Maar videomarketing is populairder dan ooit. In korte video’s kun je grote verhalen vertellen. Over de organisatie, maar zeker ook over de mensen die er werken, of de mensen die je helpt. Zo zet je jouw zorgorganisatie op de kaart. Videomarketing speelt in op gevoelens, iets wat bij de andere genoemde voorbeelden vaak ontbreekt. Het affectieve element kan de onderscheidende factor spelen in het aantrekken van nieuw personeel.

6

6. De kracht van herhaling: start remarketing campagnes

Remarketing of retargeting is een manier van adverteren waarbij je je uitsluitend focust op de doelgroep die al eerder met jou in aanraking is geweest. Op deze manier communiceer je met mensen die hoogstwaarschijnlijk interesse hebben in jouw zorginstelling. Wellicht zijn er al meerdere keren geïnteresseerden bij jouw vacature terechtgekomen, maar bleef de sollicitatie uit. Deze mensen kun je het beste aanspreken door middel van retargeting. Wil je weten hoe je retargeting campagnes opzet? Lees dan verder in dit blog over adverteren op Facebook. of dit blog over adverteren op LinkedIn.

Gebruik je social media om jong talent voor je te winnen, kijk dan eens wat regionale radiozenders je te bieden hebben om oudere mensen aan te spreken.

Onderschat niet de kracht van regionale radiocommercials​

7

7. Netwerken werkt: benader potentiële kandidaten persoonlijk.

De subtitel hierboven zegt eigenlijk al genoeg. Ga zelf opzoek naar potentiële werknemers. Zet je netwerk en communicatieve vaardigheden in, bijvoorbeeld via LinkedIn, en bekijk welke kandidaten jij het liefst hebt voor de openstaande vacature(s). Men onderschat hoeveel zorgwerknemers overstappen naar een andere werkgever en dus vaak openstaan voor een gesprek. Benader hen persoonlijk via een persoonlijk bericht en maak een connectie.

8

8. Vaak onderschat: de regionale radiocommercials

Adverteren kan ook via de regionale radio. Veel zorgmedewerkers luisteren graag naar de radio. Zeker de wat oudere mensen in jouw doelgroep. Gebruik je social media om jong talent voor je te winnen, kijk dan eens wat regionale radiozenders je te bieden hebben om oudere mensen aan te spreken. Voor je het weet, boor je een nieuwe groep mensen aan die nog heel wat jaren actief kunnen zijn.

 

Niet alleen de huidige trending social media kanalen als Facebook & Instagram werken voor het werven van werknemers. Deze communicatieve middelen worden voornamelijk ingezet voor jonge mensen op de arbeidsmarkt. Om de oudere generatie te bereiken weet de regionale radio zich vaak te bewijzen als valide middel voor het werven van werknemers.

Niet iedereen is even actief op de online platforms. Krantenlezers houden hun ogen open op de vacaturepagina van hun favoriete (regionale) dagblad.

Vergeet offline niet: zelfs de krant blijft interessant!

9

9. Vergeet offline niet: zelfs de krant blijft interessant!

Oké, de meeste werkzoekenden zijn online actief. Het is dat ook heel logisch dat organisaties meer geld dan ooit investeren in adverteren via Google, Facebook, Instagram & LinkedIn. Niet iedereen is even actief op de online platforms. Krantenlezers houden hun ogen open op de vacaturepagina van hun favoriete (regionale) dagblad. En soms werkt een poster op het raam, of bij sociale verzamelgebouwen nog het allerbeste.