Wat levert inbound marketing je op?

Inbound marketing is een ruim begrip en kent veel toepassingen. In dit blog lees je wat inbound marketing je kan opleveren. Bij het toepassen van de inbound marketingmethode, help je klanten door op behoeftes te in te spelen. De content die je hiervoor ontwikkelt, staat in het teken van het vervullen van deze behoeftes. 

Inbound marketing, wat is het en wat levert het op?

Inbound marketing is een klantbenaderingsmethode waarbij je met kennis en relevante content potentiële klanten aan je organisatie bindt. Wil je de interesse wekken van potentiële klanten, dan kom je niet meer weg met een klassieke advertentie. Deze ouderwetse ‘push’ methode werkt steeds minder goed en zorgt in het beste geval voor verkoop op korte termijn. Wil je klanten langer vasthouden, of alleen serieuze leads opsporen, dan moet je het anders aanpakken. Een inbound marketingstrategie komt hier dan van pas.

 

Met inbound marketing maak je content gebaseerd op verschillende stappen in het beslisproces van klanten en gebruik je steeds de zoekwoorden die aansluiten bij die stap. Je trekt ze als het ware op het juiste moment met de juiste content naar je toe. De kennis of informatie die ze bij jou ophalen, zorgt ervoor dat klanten je leren kennen als expert voor hun probleem. Zo levert de inbound marketingmethode jouw organisatie oprecht geïnteresseerde klanten op.  

 

Wat zijn de verschillen tussen content marketing en inbound marketing?

Kijk naar de fase waarin de klant zich bevindt​

Klanten die problemen ervaren gaan op zoek naar oplossingen. De meeste klanten maken hierbij gebruik van zoekmachines. Jij moet ervoor zorgen dat jouw content gevonden wordt via Google.
De klanten die je content vinden kunnen allemaal in een andere fase in de customer journey zitten.

Zo zullen er mensen zijn die al op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem. Anderen komen we net achter dat ze überhaupt een probleem hebben. Het proces dat klanten doorlopen tijdens het zoeken naar informatie noemen we in marketing termen ook wel de customer journey.

Afhankelijk van het punt waarop hij zich in de customer journey bevindt, krijgt iedere potentiële klant andere content te zien.

Fase 1 - Bewustwording

In de bewustwordingsfase verspreid je waardevolle content die bijdraagt aan het creëren van een positief beeld over jouw organisatie. Ook kan in deze fase al een eerste introductie van de mogelijke oplossingen naar voren laten komen. Je potentiële klant leest de content, past het op zijn/haar eigen situatie toe en besluit vervolgens om wel of niet meer informatie in te winnen.

Fase 2 - Betrokkenheid

Zodra de klant in de betrokkenheidsfase zit komt deze in contact met jouw organisatie Zorg dat elk contact positief verloopt zodat de klant een goed gevoel overhoudt aan het contactmoment. Je helpt de klant bij het creëren van een positief beeld over het aanbod van jouw organisatie.

Fase 3 - Besluitvorming

Gedurende de besluitvormingsfase overweegt je klant de toegevoegde waarde van je organisatie. Hierbij vergelijkt de potentiële klant jou met andere aanbieders. In deze fase bied je als organisatie voldoende informatie die de klant positief beïnvloedt bij het maken van de keuze. Het is van belang om ook na de aankoop in contact te blijven met de klant, zodat jouw organisatie kan inspelen op toekomstige behoeftes.

Tim Kamp Digital Minds

Boek een gratis flitsconsult met Tim

Benieuwd waar Digital Minds je mee kan helpen? Maak direct een belafspraak!
  • Geheel vrijblijvend
  • Als je wilt de volgende werkdag al contact
  • Al je vragen, doelen en uitdagingen komen aan bod

Voorbeeld customer journey

Om de duidelijker te maken gebruiken we een praktijkvoorbeeld. We kijken naar de verschillende fases die een student HBO Verpleging doorloopt bij het maken van zijn/ haar studiekeuze.

Fase 1 - Bewustwording

De eerste fase is de bewustwordingsfase. In deze fase zoekt de student naar informatie over het overwerp. Dit kan een video zijn over de breedte van de zorg, interactie met patiënten en carrièrekansen van een verpleegkundige. Maar denk ook aan content in de vorm van een blog over de laatste ontwikkelingen in zorg. Als mogelijke studenten de video zien of blog lezen, dan kunnen ze tot de conclusie komen dat ze het vak interessant vinden. Dat zet ze aan tot meer onderzoek naar de studierichting.

Fase 2 - Betrokkenheid

Is de potentiële student geïnteresseerd in het vakgebied, dan belandt hij of zij in de tweede fase van de customer journey. Dit is de betrokkenheidsfase. In deze fase kijkt hij of zij naar alle mogelijke opleidingen. 

Ook in deze fase van het proces is inbound marketing de student behulpzaam. Denk aan blogs of video’s waarin de student ziet waar de opleidingen in uitblinken, ervaringsverhalen van alumni of een tool om de verschillende opleidingen met elkaar te vergelijken.

Fase 3 - Besluitvorming

De derde fase is de besluitvormingsfase. In deze fase heeft de student de beslissing genomen dat hij  of zij Verpleegkunde wil studeren aan Hogeschool X. Aanmelding voor de gekozen opleiding is niet de laatste stap in de journey. Maar, Met behulp van inbound marketing kun je de student voorafgaand aan de studie, maar ook tijdens de introductieperiode boeien en binden met nuttige en leuke content. Sterker nog inbound marketing kan tijdens de hele studenten tijd worden ingezet. Je wilt tenslotte dat deze student een trotse ambassadeur wordt van de opleiding en Hogeschool.

Afhankelijk van het punt waarop hij zich in de customer journey bevindt, krijgt iedere potentiële klant andere content te zien.

Tim Kamp | Inbound specialist

Afsluiting

De inbound marketingmethode speelt in op de behoeftes van een potentiële klant. Hiervoor wordt unieke content ontwikkeld. Alles draait om het aanbieden van de juiste content in de juiste fase van de customer Journey. Hierdoor krijgt de potentiële klant tijdig de juiste informatie en kan zo een weloverwogen keuze maken.