Beeld aanleveren: Zo maak je het perfecte plaatje
Uit ervaring weten wij: goed beeld is het halve werk. En tegenwoordig heb je daar lang niet altijd meer een dure fotocamera voor nodig. De meeste telefoons schieten foto’s van een prachtige kwaliteit. Maar hoe maak je nou dat perfect plaatje? En hoe lever je het bestand op een goede manier aan voor gebruik in een online magazine? Om je op weg te helpen zetten we een aantal tips voor je op een rijtje.
Let op je licht
Natuurlijk licht
Het begint allemaal met het juiste licht. Blijf weg bij schermen, felle bolletjes of ander hard wit licht. Het liefst gebruik je natuurlijk licht. Zoek, zeker voor een mooi portret, een plekje buiten. Of ga in de buurt van een raam staan.
Kunstlicht of flits
Soms ontkom je niet aan kunstlicht of een flits. Kies waar mogelijk voor zacht licht. Experimenteer met sfeerlicht. Misschien kan ergens een extra lampje aan, of juist uit. Met een flits heb je makkelijk last van overbelichting. Experimenteer daarom met verschillende hoeken en posities voor je flitser.
Schaduwen
Een mooie schaduw kan in je voordeel werken, maar ook zeker in je nadeel. Voor een portret helpt het wanneer het licht op ooghoogte binnenkomt. Draai je het gezicht ook nog naar de lichtbron, dan heb je het geen last van lelijke schaduwen. Experimenteer met de selfie-camera. Ook licht van opzij kan prachtige portretten opleveren.
Kies de ideale compositie en pose
De ideale pose
First rule of selfies: kijk omhoog naar de camera, dit is over het algemeen de meest flatteuze hoek. Kies je uitdrukking. Ga je voor een serieuze, of een mysterieuze Mona Lisa smile? Probeer met je selfie camera wat werkt voor jou.
Opgeruimd staat netjes
Zorg ervoor dat de focus in de foto op je onderwerp ligt. Dit doe je door te kiezen voor een rustige achtergrond met zo min mogelijk afleiding. Zorg dat overbodig materiaal buiten beeld blijft. Werk snoeren weg en stapel papieren netjes op. Vergeet niet na te denken over kleur om je foto wat op te fleuren of sfeer mee te geven. Denk aan kleur in je outfit of een gekleurde achtergrond. Zeker bij een portret kan een beetje kleur op de achtergrond wonderen doen.
Foto's maken
Gebruik camera aan de achterzijde van je telefoon
Yep, ook voor selfies. Bij de meeste telefoons is de kwaliteit van de ‘selfie-camera’ aan de voorzijde van de telefoon een stuk lager dan die aan de achterzijde. Ook de instelmogelijkheden zijn vaak beperkter. Het resultaat is een minder mooie foto. Even oefenen kan helpen, of vraag een collega de foto te maken. Je kunt uiteraard ook een selfie-stick gebruiken of de zelfontspanner gebruiken.
Landscape-formaat
In de meeste gevallen zijn liggende foto’s ideaal voor gebruik in online publicaties. We gebruiken desktopcomputers en laptops namelijk nog steeds als basis. Wil je het helemaal goed doen, dan schiet ook direct een foto in portrait-formaat voor de mobiele versie.
Schiet met ‘vlees’
Na al deze instructies kunnen we ons voorstellen dat de fotograaf in je wakker geworden is. Het liefst kies je dan natuurlijk zelf het ideale ‘frame’ voor je foto. Toch raden we dat af. Probeer wat verder uit te zoomen, dus je onderwerp wat meer ruimte te geven op de foto. Zo kan de vormgever van de online publicatie de ideale uitsnede kiezen voor de plaats van het beeld. Zorg daarom dat het hele onderwerp, met wat ruimte eromheen op de foto komt. Ook bij portretten geldt, zorg dat het hele gezicht op de foto staat.
Schiet meerdere foto’s
Neem even een paar minuten extra de tijd en neem een paar foto’s. Soms komt een iets ander hoek net even mooier uit in de uiteindelijk vormgeving.
Is ie scherp?
Open de foto eens beeldvullend op de computer om te checken of hij scherp is. Check of de foto scherp blijft als je inzoomt. Is dit niet het geval, dan is de kwaliteit vaak niet voldoende. Kijk ook meteen even of de foto niet erg overbelicht is, of vervormd.
De foto's aanleveren
Check het formaat
Het doel bepaalt hoe hoog de resolutie van een foto moet zijn. Voor print heb je namelijk een hogere resolutie nodig dan voor online. Meestal geldt: groter is beter. Meestal geeft het formaat van de foto een indicatie van de kwaliteit. Een beeld van minder dan 100 kB is te klein, maar 10 MB is vaak te groot. Over het algemeen is online een bestandsgrootte van rond 1 MB goed te gebruiken. Je vindt deze info door de foto op een pc met je rechtermuisknop aan te klikken en bij eigenschappen te kijken (op een Mac onder Command i).
Wat kun je beter niet doen?
- Beelden doorsturen via WhatsApp of andere messenger-services. Deze programma’s verkleinen het beeld namelijk automatisch bij het versturen. Beelden bij elkaar plakken in een Word-, PDF- of Powerpoint-bestand. Ook dat gaat ten koste van de kwaliteit. Stuur gewoon de losse foto-bestanden.
- Beelden van het internet gebruiken. Behalve dat deze beelden vaak niet rechtenvrij zijn, zijn de beelden meestal ook te klein.
- Beelden opnieuw opslaan in een andere bestandsvorm, of de extensie aanpassen. Het liefst krijgen wij .jpg-bestanden aangeleverd.
- Beelden bewerken met een editor. Er gaat dan veel informatie verloren en vaak worden de beelden daarna ook kleiner opgeslagen.
Zo verstuur je grote bestanden
Verstuur je beelden per mail en voeg ze als ‘bijlage’ of ‘bestand’ toe. Zo voorkom je dat het mailprogramma de foto’s verkleint. Kies daarom altijd voor het originele formaat als daarom gevraagd wordt in het mailprogramma. Is de mail te groot, verzend de beelden dan via wetransfer.com.
Ik help je graag het perfect plaatje te maken
Benieuwd waar Digital Minds je mee kan helpen? Maak direct een belafspraak!
- Geheel vrijblijvend
- Als je wilt de volgende werkdag al contact
- Al je vragen, doelen en uitdagingen komen aan bod