10 tips voor een effectiever redactieproces

Het maken van een digitaal bedrijfsblad, relatiemagazine of personeelsblad loopt niet altijd op rolletjes. Hoe kun je het proces beter stroomlijnen? De afgelopen 25 jaar hebben we veel wijze lessen geleerd. Die delen we graag.

Je vindt onder andere tips over het opzetten van een correspondentennetwerk, het maken van briefingsformulieren, het verrassen van je redactie en het stimuleren van interactie tussen mensen en afdelingen. Speciaal voor bladenmakers: 10 adviezen voor een efficiënter redactieproces.

 

1. Zet een correspondentennetwerk op

Betrek een aantal vaste contactpersonen binnen het bedrijf of binnen je doelgroep bij het netwerk. Dan weet je wat er speelt. Hierdoor haal je snel nieuwe ideeën boven water en vind je in korte tijd de juiste mensen voor een interview.

2. Maak een reële planning

Planningen zijn er om vanaf te wijken. Maar de deadline blijft staan. Zorg daarom dat je voldoende tijd inplant voor onvoorziene vertraging. Een ziekte redacteur of geïnterviewde die afhaakt kan zomaar roet in het eten gooien. En je lezer teleurstellen is wel het laatste wat je wilt.

3. Werk met briefingsformulieren

Een goede briefing is het halve werk. Zorg dat auteurs, fotografen en vormgevers altijd precies weten wat je wilt en bedoelt. Hiervoor kun je een standaard briefingsformulier gebruiken. Laat de juiste persoon het formulier invullen én check het even!

4. Geef jij je redactie wel voldoende vrijheid?

Mensen houden van verantwoordelijkheid. Geeft je redactie daarom de vrijheid fouten te maken, iets te ontdekken of iets te doen wat je zelf niet direct ziet zitten. Zie je redactieleden groeien en laat je verbazen door de resultaten.

5. Straal plezier uit, dat werkt aanstekelijk

Onthoud goed: bladen maken is vooral erg leuk! Natuurlijk loop je tegen problemen aan, vanzelfsprekend heeft niet altijd iedereen zin een artikel te schrijven. Maar als jij enthousiast blijft, zul je merken dat anderen dat oppikken. En dat zie je terug in het magazine!

6. Stimuleer interactie tussen mensen en afdelingen

Kleine kennissessies, groepsdiscussies, presentaties. Laat lezers of collega’s elkaar regelmatig opzoeken. Je krijgt er verrassend leuke, herkenbare artikelen door. Je lezers zullen smullen.

7. Zorg voor een backup van artikelen

Soms lukt het op het laatste moment toch niet een artikel te plaatsen: vervelend natuurlijk! Het is dan handig als je nog wat alternatieven op de plank hebt liggen. Laat daarom door het jaar heen auteurs al enkele ‘tijdloze’ artikelen schrijven.

8. Benut je wel alle (ICT-)mogelijkheden?

Interviewen kan ook via Zoom, Teams en andere digitale communicatiemiddelen. Bestanden deel je eenvoudig op Dropbox of Google Drive en filmpjes maak je met je smartphone. De mogelijkheden om efficiënt te werken zijn eindeloos, mits de redactie, de geïnterviewden en jijzelf ervoor open staan.

9. Houd wel een vinger aan de pols

Niet iedereen kan goed omgaan met vrijheid. Let daarom goed op wie je meer vrijheid geeft. Blijf ook goed monitoren hoe met die vrijheid wordt omgegaan. Zorg dat de continuïteit van het blad niet in gevaar komt en je de deadline haalt.

10. Motiveer de redactie door ze te verrassen

Een lekkere lunch na de vergadering, een interessante lezing, een klein cadeautje in het thema van het blad. Met kleine verrassingen stimuleer je de creativiteit van je redactie.