10 must do’s voor serieuze bladenmakers

Werk je met veel plezier aan een (online) magazine of personeelsblad? Stop je er veel tijd in, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Bekijk de praktische tips van Digital Minds en zet een goede stap naar een nog beter blad!

1. Kies voor een herkenbare (huis)stijl in je magazine

Herkenbaarheid, daar houden lezers van. Tenminste, als ze zich met de stijl van je blad kunnen identificeren. Kies dus een stijl die past bij je bedrijf. In het geval van een bedrijfsmagazine of personeelsblad mag je best de grenzen van een huisstijl opzoeken. Durf creatief te zijn.

2. Zet doelstellingen op papier

Een blad zonder doelstellingen is als een boot zonder roer. Bovendien is een magazine vaak onderdeel van een veel grotere communicatiemix. Door meetbare doelstellingen te formuleren, maak je een beter blad en kun je achteraf de resultaten checken.

3. Lezers houden niet van verandering

Het hoofdartikel in het hart van je blad, een prikkelende column op de achterpagina, de rubriek met 13 persoonlijke vragen. Vaste ‘ankers’ in je blad geven lezers houvast, waardoor ze uitkijken naar je blad. Geef je lezer een aantal vaste rubrieken cadeau. Dat komt ook het bladritme ten goede.

4. Maak een blad voor je doelgroep, niet voor de baas

Houd naast de doelstellingen je doelgroep altijd goed voor ogen. De baas wil misschien veel informatie op een pagina, maar de lezer meestal niet. Leef je in en vraag je doelgroep ook eens om hun mening.

5. Gluren bij de buren

Soms is het heel goed om over de schutting te kijken. Concurrenten of de buren pakken iets wellicht heel anders, misschien zelfs slimmer aan. En welke rubrieken lees je zelf graag in andere bladen? Kijk vooral eens bij de supermarkt in het schap met consumentenbladen. Beter goed gejat…

6. Zorg voor een goed ritme

Ken je ze? Van die bladen met alleen maar artikelen die bestaan uit 1 pagina, of alle artikelen op dezelfde manier vormgegeven? Saai! Lezers willen, binnen een vaste bladindeling, graag verrast worden. Varieer dus in het soort en de lengte van artikelen en rubrieken. Maar kijk ook naar de stijl. Alleen maar vraag-antwoord interviews word je op den duur beu.

7. Maak van je magazine geen kermis

Natuurlijk wil je alle leuke ideeën een kans geven. En het is fijn als je goed bedoelde suggesties krijgt aangeboden. Maar wees streng en consistent als het gaat om de vormgeving en content van je magazine.

8. Print + digitaal = ideaal

Interactie met of tussen de lezers, dat willen we toch allemaal? Door een goede wisselwerking tussen papier en digitaal kun je dat eenvoudig bereiken. Let op: dit vergt wel doorzettingsvermogen, mankracht en een goede coördinatie. Maar dan heb je ook wat!

9. Wisselen!

Merk je dat een rubriek aan populariteit verliest? Is een onderwerp uitgekauwd? Durf te variëren. Kies ook eens een andere invalshoek voor een item dat regelmatig terugkeert.

10. Het oog wil ook wat

Neem geen genoegen met een slechte, wazige foto. Ook niet als je in tijdnood zit. In zo’n geval kun je nog beter voor een goede stockfoto kiezen. Eén slechte afbeelding doet afbreuk aan je hele magazine.