Jaarverslag: van papieren tijger naar leuk om te lezen
1. Een ludiek voorwoord
2. Kies een top-thema
3. Veranderen van vorm
4. Echte verhalen blijven hangen
Zoek naar verhalen. Dat vinden lezers fijn. Een persoonlijke blik op het afgelopen jaar. Juist de verhalen van de ‘gewone man’ zijn leuk om te lezen.
Nadine de Keijzer | Content specialist
Boek een gratis flitsconsult met Arthur
- Geheel vrijblijvend
- Als je wilt de volgende werkdag al contact
- Al je vragen, doelen en uitdagingen komen aan bod
5. Bouw de spanning op
Wil je van de publicatie van je jaarverslag een moment maken, dan kun je in de aanloop alvast mensen ‘warm maken’. Bouw de spanning op door alvast wat quotes rond te spreiden, of deel een glimp van de cover via social media. Laat personeelsleden kiezen uit drie coverfoto’s en stuur de mooiste via de mail rond. Zeker als je een beetje geheimzinnig doet, zal er snel over gesproken worden. Zorg dan wel voor een verslag dat mensen positief versteld doet staan. Met verhalen die men echt wil lezen en foto’s die ze niet mogen missen. Anders is je moeite voor niets geweest.
6. Het oog wil ook wat
7. Mooie praktijkverhalen in the picture
Een goed interview is een verademing naast de kale cijfers. Vraag een stakeholder over de samenwerking in het afgelopen jaar, laat drie medewerkers hun mening geven over het nieuwe meubilair dat een flinke investering was. Waarom werden die investeringen ook alweer gedaan? Waarom was de reorganisatie van die afdeling noodzakelijk en is het doel bereikt? Welke mensen verdienen extra aandacht? Laat de verhalen achter de cijfers zien. Ze maken je verslag menselijk en een stuk leuker om te lezen. Bovendien delen mensen graag hun persoonlijke verhalen op social media. Grote kans dat ze ook wat meepakken van de rest van het verslag.
Door meer mensen te betrekken bij het maken van dit document, gaat het meer leven. Mensen vertellen namelijk graag over projecten waaraan ze hebben meegewerkt.
Nadine de Keijzer | Content specialist
8. Betrek meer mensen bij je jaarverslag
Om een jaarverslag onder de aandacht te krijgen, heb je ambassadeurs nodig. Door meer mensen te betrekken bij het maken van dit document, gaat het meer leven. Mensen vertellen namelijk graag over projecten waaraan ze hebben meegewerkt. En als je stakeholders interviewt over de samenwerking met jouw organisatie, dan kun je ook extern rekenen op mensen die jouw verhaal delen.
9. Social sharen
Bedrijven die ook op social media actief zijn, kunnen op een verrassende wijze een compilatie maken van wat er online gezegd en geschreven is over de organisatie. De leukste, meest verrassende tweets, facebookberichten en instagram-foto’s kun je bijvoorbeeld door het verslag heen plaatsen. Of maak er een verhaal omheen. Wat viel de community-manager op. Waarom heeft ‘persoon x’ dat getweet, en wie heeft er last van gehad dat een bepaald bericht op Facebook is verschenen.
10. Presenteer cijfers met een infographic
Veel cijfers? Maak lijstjes, rijtjes, stip de belangrijkste aan in een jaaroverzicht. Door cijfers visueel aantrekkelijk te presenteren, worden ze beter gelezen én onthouden. Misschien gaan mensen er wel over in gesprek. Ook een goede infographic kan aanleiding zijn voor een discussie. Deze populaire manier om cijfers te presenteren laat mensen complexe cijfers ook beter begrijpen. Twee vliegen in een klap dus.
11. Maak nieuwsgierig met een unieke ‘teaser’
Een kaart in de brievenbus met een prikkelende quote over het afgelopen jaar. Een filmpje op youtube, waarin je medewerkers en stakeholders confronteert met opvallende cijfers. Laat een unieke hashtag circuleren op Twitter om mensen alvast nieuwsgierig te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos om de publicatie van je jaarverslag alvast onder de aandacht te brengen. Maar dan moet je natuurlijk wel zorgen voor een weergaloos eindresultaat waar nog lang over gesproken wordt.