Digitaliseren loont voor patiëntenorganisaties: de voordelen van een online (leden)magazine
Maak je een papieren ledenblad of -nieuwsbrief? Dan weet je dat dit een waardevolle, maar tijdsintensieve en financieel kostbare manier van communiceren is. Voor een patiëntenorganisatie zijn er andere én goedkopere mogelijkheden om het contact met de achterban te onderhouden. Bijvoorbeeld digitaliseren met een online (leden)magazine.
Een online nieuwsbrief is mooie eerste stap. maar wil je je doelgroep van dienst zijn met zinvolle informatie, prettig leesbaar op elk apparaat, dan stuur je een interactief online magazine.
Kijk maar eens hoe Stichting Zaadbalkanker elke maand onder de aandacht komt van (ex-)patiënten en hun naasten.
Zaadbalkanker online - 13.000 lezers en 62.000 paginaweergaven
Je online (leden)magazine digitaliseren: 6 voordelen
1. Bespaar op porto- en drukkosten
Voor een papieren magazine lopen de vaste kosten voor drukwerk en porto al snel op. Zeker bij een lage oplage moet je er vaak duur aan. Voor elk magazine dat je verstuurt, zijn er extra kosten. Bij een online magazine heb je natuurlijk ook vaste kosten, maar je hebt geen last van een prijs per extra verstuurd magazine.
2. Meten is weten. Wat vind de doelgroep interessant?
Waarschijnlijk heb je geen idee hoe jouw papieren blad wordt gelezen. Misschien belandt het blad wel direct in de kattenbak? Van een online editie weet je precies hoeveel mensen hem openen, hoe lang de lezer er tijd aan besteedt en welke pagina’s het beste ‘scoren’.
In een online magazine kun je informatie ‘gelaagd’ aanbieden. Of de lezer nu oppervlakkig of sterk geïnteresseerd is, elke groep lezers vindt de informatie op zijn/of haar niveau.
Nadine de Keijzer | Content specialist voor onder meer Stichting Zaadbalkanker
Benieuwd waarmee we je patiëntenorganisatie kunnen helpen?
Vraag maar raak over online magazines, social media of contentcreatie
3. Segmentatie
Heb je verschillende (sub)doelgroepen? Segmenteren is heel eenvoudig met een online magazine. De ene groep krijgt artikel 1 en 2, de andere groep wel 1, maar niet 2. Bovendien kun je het magazine een persoonlijk tintje geven. Bijvoorbeeld door op de voorpagina of in het voorwoord de groep lezers persoonlijker aan te spreken. Dat levert extra betrokkenheid en verbinding op.
4. Meer verdieping voor de geïnteresseerde lezer
In een online magazine kun je informatie ‘gelaagd’ aanbieden. De vluchtig scannende lezer ‘bladert’ het magazine horizontaal door. Lezers die meer willen weten scrollen naar beneden op de pagina. En voor nog meer diepgang gebruik je handige pop-ups. Het gelaagd aanbieden van informatie, zoals we dit noemen, verhoogt de leesbaarheid van artikelen. Of de lezer nu oppervlakkig of sterk geïnteresseerd is, elke groep lezers vindt de informatie op zijn/of haar niveau.
5. Link snel naar de donatieknop
Wij weten hoe belangrijk donaties zijn voor een patiëntenorganisatie. In een online magazine kun je op elke pagina een ‘knop’ of link maken naar de donatiepagina. Zeker als mensen een waardevol artikel lezen, zijn ze eerder geneigd een donatie te doen.
6. Multimediaal, ook video
Een van de mooiste dingen van online is het toevoegen van video’s. Met een persoonlijke boodschap, een indrukwekkend verhaal of een donatie-oproep verrijk je je magazine in verschillende opzichten.
Boek een gratis flitsconsult met Arthur
- Geheel vrijblijvend
- Als je wilt de volgende werkdag al contact
- Al je vragen, doelen en uitdagingen komen aan bod