Met dit stappenplan behoud en werf je donateurs

Digitaal nieuwe donateurs werven voor je patiëntenorganisatie

De meeste patiëntenorganisaties zijn afhankelijk van subsidies, betalende leden en vrijwillige donaties. Voor het werven van donateurs heb je waarschijnlijk verschillende kanalen. Deze digitale kansen helpen je zeker verder. Zodat je met extra donaties je patiënten nog beter van dienst kunt zijn. Met dit stappenplan vind en behoud je donateurs gemakkelijker.

Stap 1: Wie is bereid te doneren?

Ja, weer die doelgroep. Weet je welke mensen of organisaties bereid zijn (veel of vaak) te doneren, dan is dat de eerste stap. Breng in kaart welke mensen gevoelig zijn om te doneren. Naast de patiënten/leden, zijn dat vaak ook de naasten. Houd dit in je achterhoofd bij het bedenken van een actie. Maak eventueel persona’s voor je donateurs.

Stap 2: Kies een strategie

Hoe ga je die potentiële donateurs bereiken? Door te weten waar ze zich bevinden, ben je al een heel eind. Zorg bijvoorbeeld dat je e-mailadressen verzamelt als je een donatie-oproep gaat doen in de online nieuwsbrief.

Stap 3: Bedenk een ludieke online actie

Om extra aandacht te vestigen op het doneren, kun je een online actie bedenken. Hiermee vestig je de aandacht op je organisatie, zonder meteen te roepen dat je donaties nodig hebt. In de Week van de Zorg, een collecteweek of in aanloop naar Wereldkankerdag kun je om extra financiële steun vragen door te laten zien wat jullie voor patiënten betekenen. Of koppel een passende challenge aan de donatie.

Stap 4: Maak je communicatiemiddelen donatie-vriendelijk

Een doneer-knop op de website is een goed voorbeeld van laagdrempelig doneren. Maak het (nieuwe) donateurs zo eenvoudig mogelijk geld over te maken. Link in je nieuwsbrief ook snel naar de juiste plek op de website.

Mensen zijn steeds meer geneigd te doneren voor waardevolle content. Zeker als het hen helpt hun ziekte te doorstaan, of om te leren gaan met de ziekte van hun partner.

Nadine de Keijzer | Content specialist

Stap 5: Bied waardevolle content

Mensen zijn steeds meer geneigd te betalen voor waardevolle content. Zeker als het hen helpt hun ziekte te doorstaan, of om te leren gaan met de ziekte van hun partner. Is er binnen jouw patiëntenorganisatie al zo’n waardevol document? Denk bijvoorbeeld aan een stappenplan, handleiding of e-book. Vraag mensen bij het toesturen ervan om een vrijwillige donatie. Of vraag direct om een kleine bijdrage voor het downloaden van de informatie.

Stap 6: Benut social media

Heb je een donatie-actie opgestart? Vergeet dan zeker niet de kracht van social media. Roep je achterban op, jouw actie in hun netwerk te delen. Grote kans dat mensen uit sympathie voor hun vriend of kennis een vrijwillige donatie doen. Via Instagram kunnen mensen hun netwerk ook oproepen donaties te doen aan jouw patiëntenorganivereniging. Onderzoek dit soort mogelijkheden en wat je daarvoor nodig hebt.

Stap 7: Bekijk wat het heeft opgeleverd

Het zou leuk zijn als je donatierekening nu volstroomt. Bekijk na twee weken wat jouw actie heeft opgeleverd. Is het de moeite waard om dit later in het jaar, of volgend jaar te herhalen? Onderzoek ook zeker de mogelijkheden de nieuwe donateurs vast te houden. Voelt iemand eenmaal sympathie voor je organisatie, dan is een tweede donatie een reële optie.

Inbound-Markting

Vind je het moeilijk nieuwe donateurs te vinden om met die extra donaties nog meer te betekenen voor je patiënten? Wij zijn er om te sparren. En via ons communicatie-abonnement kunnen we je structureel op weg helpen naar effectief contact met je achterban. Voor Stichting Zaadbalkanker beheren we naast een goed gelezen online magazine bijvoorbeeld ook een groeiend Instagram- en Facebook-account. Bekijk hier de case van stichting zaadbalkanker.

Verder praten of kennismaken? Boek een gratis flitsconsult!

Benieuwd waar het team van Digital Minds je patiëntenorganisatie mee kan helpen?

  • Geheel vrijblijvend
  • Als je wilt de volgende werkdag al contact
  • Al je vragen, doelen en uitdagingen komen aan bod