7 tips voor het maken van een smaakvol en effectief online magazine

Een online magazine maken? A piece of cake! Met een beetje software, een paar artikelen en wat stockfoto’s kom je al een heel eind. Maar zorgen dat lezers smachten naar de volgende editie is een kunst op zich.

 

Met deze 7 ingrediënten maakt jouw online magazine meer kans op een trouw lezerspubliek.

Een cover om je vingers bij af te likken

Het visitekaartje van je magazine: de cover. Vaak is het de eerste pagina die de lezer ziet. Dus val met de deur in huis, gebruik oogstrelend beeld en wees creatief met tekst.

Navigatie als een goed recept: duidelijk en logisch

Je magazine kan nog zo mooi zijn, als de lezer verdwaalt of niet snapt hoe het werkt, is al het werk voor niets. Dus test je navigatie met willekeurige mensen uit je doelgroep, voordat je op ‘publiceren’ klikt.

Beelden waarvan de lezer zal watertanden

Veel en groot beeld is essentieel in online magazines. Ga voor goede kwaliteit en houd een stijl aan die bij je uitgave past. Varieer ook met stripjes, infographics en leuke animaties. Wees uniek, dus vermijd voor de hand liggende stockfoto’s.

Koppen om van te smullen

Scannende lezers bepalen aan de hand van een kop of een artikel interessant is. Dus zorg voor een leuke twist, een woordgrapje of haal een ander ‘trucje’ uit om de aandacht te trekken. Let op: de titel moet natuurlijk wel de lading blijven dekken. Denk ook aan deze 5 tips voor catchy koppen en toffe titels.

Een juiste balans tussen korte en lange berichten en de afwisseling tussen vraag-antwoordinterviews, achtergrondverhalen en single-quote artikelen zal je lezer waarderen. 

Nadine de Keijzer | Content Specialist

Intro’s die de zintuigen prikkelen

Een intro is naast de titel een manier om de lezer in je verhaal te trekken. Een goede kop is het halve werk. Maar als het intro niet aansluit bij de titel en het artikel, haakt de lezer hoogstwaarschijnlijk af. Zorg dus dat je beeldend schrijft, spreek de lezer direct aan, begin met een interessante vraag of stelling… de mogelijkheden zijn eindeloos.

Rubrieken waar je geen genoeg van krijgt

Een beetje houvast is prettig voor de lezer. Vaste rubrieken zijn een welkome afwisseling. Een goed geschreven column door een aansprekend persoon doet het altijd goed. Of leg elke editie een aantal (tegen)stellingen voor aan iemand uit de doelgroep. Zorg dat de rubrieken passen bij je doelgroep, dan is lezen iedere keer een feestje.

Een pittige mix van artikelstijlen

Steeds dezelfde opmaak van artikelen is saai. Dat geldt ook voor het plaatsen van lappen tekst. Een juiste balans tussen korte en lange berichten en de afwisseling tussen vraag-antwoordinterviews, achtergrondverhalen en single-quote artikelen zal je lezer waarderen. 

Wil je je magazine digitaliseren?

Bekijk het stappenplan hoe je eenvoudiger overstapt van papier naar online.