5 tips voor kekke koppen en toffe titels
In het tijdschriftenschap bij een supermarkt liggen veel magazines, vaak zelfs maar half zichtbaar. Alleen de magazines met de meest pakkende koppen worden uit de berg met informatie gevist.
Op internet werkt dit net zo. Informatie komt tegenwoordig in zo’n razend tempo op mensen af, dat ze alleen blijven hangen bij jouw (online) magazine of artikel als het de aandacht trekt. Een aantrekkelijke kop is daarbij van ‘levensbelang’. Hieronder vijf tips.
Voel jij je aangesproken?
Het belangrijkste criterium voor een pakkende titel is dat een potentiële lezer zich direct aangesproken voelt. Als een lezer zich kan identificeren met de kop van een tekst, zal hij eerder verder lezen. Het direct aanspreken van de lezer door in de titel woorden als ‘jij’ te gebruiken, is hierbij een handig hulpmiddel.
Enkele voorbeelden: ‘Hoe zorg jij voor een prettige werksfeer?’, of: ‘Zo kun jij je slaapritme verbeteren’.
En… actie!
Lezers kijken sneller naar woorden die aanzetten tot actie, of woorden die een positieve ondertoon hebben. Denk bijvoorbeeld aan woorden als ‘gratis’, ‘spannend’, ’nieuw’, of ’nu’. Mensen klikken eerder door naar een artikel met een titel waarin een actief werkwoord staat.
Voorbeeld: De beste titels werken voor jou.
Kort en krachtig
Zorg dat je titel de lading van de tekst dekt, maar niet te lang is. Mensen haken anders halverwege de titel af, of lezen hem helemaal niet omdat ze (onbewust) langere titels aan oninteressante stukken koppelen. De huidige maatschappij koppelt korte koppen aan efficiëntie en snelheid. We hebben het immers veel te druk voor lange uiteenzettingen.
Voorbeeld: School X profiteert van tevreden studenten.
Het belangrijkste criterium voor een pakkende titel is dat een potentiële lezer zich direct aangesproken voelt.
Mireille Wijnker | Contentspecialist
Zet lezers aan het denken zetten
Een titel met een van deze woorden laat mensen zich bewust iets afvragen. Zodra je de titel als een vraag formuleert, prikkel je de lezer de vraag te beantwoorden. Ze raken nieuwsgierig en zijn eerder geneigd de tekst te lezen.
Voorbeeld: Met wie zou jij deze zomer een beschuitje willen eten?
Cijfers, alliteraties en woordgrapjes
Een goede kop triggert de lezer. Door een cijfer in de titel (5 tips) kan men inschatten hoe lang een artikel is, en dus bepalen hoeveel tijd het lezen kost. Maar cijfers vallen tussen woorden sowieso goed op. Alliteratie of woordgrapjes in de kop geven een artikel een luchtig karakter. Bovendien blijft de tekst beter hangen door rijm in de titel.
Voorbeeld: Rake rubrieken voor je personeelsblad, 7 steden die Floortje Dessing nooit zou bezoeken.