30 tips voor online magazinemakers

30 tips voor online magazine makers

Het maken van een digitaal ledenbulletin, relatiemagazine of personeelsblad brengt verschillende uitdagingen met zich mee.  De afgelopen 10 jaar hebben de magazinemakers van Digital Minds wijze lessen geleerd. Die delen we graag.

Je vindt onder andere tips over het opzetten van een correspondentennetwerk, het maken van briefingsformulieren, het verrassen van je redactie en het stimuleren van interactie tussen mensen en afdelingen. 30 tips dus voor een beter online magazine.

30 tips voor online magazine makers

1. Spreek de taal van je doelgroep

Niets vervelender dan een redacteur die de lezers niet serieus neemt. Of een auteur die medisch jargon gebruikt in een verhaal aan patiënten. Je inleven in je doelgroep en díe taal spreken is van levensbelang voor je online magazine.

2. Maak een mooie wisselwerking

Het is slim om je online magazine te koppelen aan je social media kanalen. Gebruik ze bijvoorbeeld om in contact te ‘horen’ wat er speelt in jouw doelgroep. Of deel interessante artikelen uit je magazine op Instagram en Facebook voor een groter bereik.”

3. Haak slim en snel in op het nieuws

Spelen er actuele zaken in de zorgsector, of binnen het onderwijs? Durf daarvoor een geschreven artikel aan de kant te schuiven. Een online magazine leent zich uitstekend voor snel schakelen. Zodra het magazine online staat, kun je altijd nog een bericht toevoegen. Dat is handig!

Een goed online personeelsblad of relatiemagazine maak je niet van achter je bureau. Ga eens langs bij mensen.

Mireille Wijnker | Content specialist

4. Niet topdown, maar bottum up

Wil je weten wat er echt leeft in een doelgroep of binnen een organisatie? Vraag het cliënten, leveranciers of medewerkers. Zij weten vaak beter dan managers wat er aan de service verbeterd kan worden. Geef ze een stem in je online magazine. Dat biedt beide partijen nieuwe inzichten en bevordert de geloofwaardigheid van je uitgave.

5. De paden op, de lanen in

Een goed online relatiemagazine of ledenblad maak je niet van achter je bureau. Stuur geen e-mails rond, maar ga eens langs bij mensen. Zeker als ze kritisch staan tegenover je blad. Dat kost tijd, maar levert ook veel op. Geïnteresseerde en betrokken lezers, bijvoorbeeld.

6. Verhalen, maak ze persoonlijk

Het ervaringsverhaal van een patiënt of  behandelaar spreekt vaak meer aan dan een verhaal van de Raad van Bestuur. Tenzij je het persoonlijk maakt. Haal de beslissers uit hun ivoren toren en laat zien wat hem of haar zowel zakelijk als privé drijft en bezighoudt. In je online magazine zijn verhalen van waarde!

Boek een gratis flitsconsult met Arthur

Benieuwd waar Digital Minds je mee kan helpen? Maak direct een belafspraak!
  • Geheel vrijblijvend
  • Als je wilt de volgende werkdag al contact
  • Al je vragen, doelen en uitdagingen komen aan bod

7. Geef iedere doelgroep een podium

Wat is geloofwaardiger: wij zijn de beste of zij zijn de beste? Juist, laat daarom je cliënten, medewerkers of andere stakeholders vertellen waarom ze de voorkeur geven aan jouw organisatie. En daarbij mogen ze natuurlijk ook een beetje kritisch zijn. Daar leer je tenslotte het meeste van. Door iedere doelgroep een podium te bieden, maak je een online magazine dat aanspreekt.

8. Beleidszaken in je magazine? Zo doe je dat

Een beleidsbeslissing wordt pas interessant en relevant als je weet wat de impact is voor de doelgroep. ‘Vertaal’ daarom management-verhalen in je magazine altijd in begrijpelijke taal. Leg uit wat de veranderingen betekenen voor de leerkrachten, de verplegers of de cliënten. Vraag ook mensen uit deze doelgroep hoe zij de boodschap interpreteren. 

9. Het gaat nooit alleen maar goed

Als je sommige relatiemagazines mag geloven, gaat het in veel organisaties altijd goed. Dat is niet echt geloofwaardig. Een kritische noot van een naaste, de schoonmaker of de buurt zorgt voor een goede balans. Vraag ze dan wel om verbetersuggesties. Zo zullen lezers van je online magazine het eerder geloven

Betrek een aantal vaste contactpersonen uit je doelgroep bij het maken van je magazine. Dan weet je wat er speelt.

Mireille Wijnker | Content specialist

10. Vier successen samen

Mensen willen graag bij een succesvolle club horen. Een bijzonder project afgerond? Interview het team. Veiligheidsdoelstelling gehaald? Laat zien hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Een fotoreportage is ook een verrassende manier om een succes te delen. 

11. Werk met een correspondenten-netwerk

Betrek een aantal vaste contactpersonen binnen uit de doelgroep bij het maken van je online magazine. Dan weet je beter wat er speelt. Hierdoor haal je nieuwe ideeën boven water en vind je sneller de juiste mensen voor een interview of videoreportage.

12. Maak een reële planning

Planningen zijn er om vanaf te wijken. Maar de deadline blijft staan. Zorg daarom dat je voldoende tijd inplant voor onvoorziene vertraging. Een zieke redacteur of geïnterviewde die afhaakt kan zomaar roet in het eten gooien. Zeker als je een periodiek online magazine maakt, is de deadline halen belangrijk. Lezers wachten op je!

Geef je redactie de vrijheid fouten te maken, iets te ontdekken of iets te doen wat je zelf niet direct ziet zitten.

Nadine de Keijzer | Content specialist

13. Werk met briefingsformulieren

Een goede briefing is het halve werk. Zorg dat auteurs, fotografen en vormgevers altijd precies weten wat je wilt en bedoelt. Hiervoor kun je een standaard briefingsformulier gebruiken. Laat de juiste persoon het formulier invullen én check het even!

14. Geef je redactie voldoende vrijheid

Mensen houden van verantwoordelijkheid. Geef je redactie daarom de vrijheid fouten te maken, iets te ontdekken of iets te doen wat je zelf niet direct ziet zitten. Zie je redactieleden groeien en laat je verbazen door de resultaten.

15. Straal plezier uit, dat werkt aanstekelijk

Onthoud goed: online bladen maken is vooral erg leuk! Natuurlijk loop je tegen problemen aan, vanzelf-sprekend heeft niet altijd iedereen zin een artikel te schrijven. Maar als jij enthousiast blijft, zul je merken dat anderen dat oppikken. En dat zie je terug in het magazine!

Boek een gratis flitsconsult met Arthur

Benieuwd waar Digital Minds je mee kan helpen? Maak direct een belafspraak!
  • Geheel vrijblijvend
  • Als je wilt de volgende werkdag al contact
  • Al je vragen, doelen en uitdagingen komen aan bod

16. Stimuleer interactie tussen mensen en afdelingen

Kleine kennissessies, groeps-discussies, presentaties. Laat lezers of collega’s elkaar regelmatig opzoeken. Je krijgt er verrassend leuke, herkenbare artikelen door. Je lezers zullen smullen.

17. Zorg voor een backup van artikelen

Soms lukt het op het laatste moment toch niet een artikel te plaatsen: vervelend natuurlijk! Het is dan handig als je nog wat alternatieven op de ‘plank’ hebt liggen. Laat daarom door het jaar heen auteurs al enkele ‘tijdloze’ artikelen schrijven, filmen of fotograferen.

18. Benut alle (ICT-)mogelijkheden

Interviewen kan ook via Zoom, Teams en andere digitale communicatiemiddelen. Bestanden deel je eenvoudig via Google Drive en filmpjes maak je ook met je smartphone. De mogelijkheden om efficiënt te werken zijn eindeloos, mits de redactie, de geïnterviewden en jijzelf ervoor open staan.

Maak een blad voor je doelgroep, niet voor de baas.

Nadine de Keijzer | Content specialist

19. Houd altijd een vinger aan de pols

Niet iedereen kan goed omgaan met vrijheid. Let daarom goed op wie je meer ruimte geeft. Blijf ook goed monitoren hoe met die vrijheid wordt omgegaan. Zorg dat de continuïteit van je online magazine niet in gevaar komt en je de deadline haalt.

20. Motiveer en verras de redactie

Een lekkere lunch na de vergadering, een interessante lezing, een klein cadeautje in het thema van het online magazine. Met kleine verrassingen stimuleer je de creativiteit van je redactie. 

21. Kies voor een herkenbare (huis)stijl

Herkenbaarheid, daar houden lezers van. Ook online lezers. Tenminste, als ze zich met de stijl van je online magazine kunnen identificeren. Kies dus een stijl die past bij je organisatie. Durf creatief te zijn. Je mag soms best wat grenzen opzoeken.

22. Zet doelstellingen op papier

Een online magazine zonder doelstellingen is als een boot zonder roer. Bovendien is een magazine vaak onderdeel van een veel grotere communicatiemix. Door meetbare doelstellingen te formuleren, maak je een beter magazine en kun je achteraf de resultaten checken.

23. Lezers houden niet van verandering

Het hoofdartikel, een prikkelende column op de laatste pagina, de rubriek met 13 persoonlijke vragen. Vaste ‘ankers’ in je blad geven lezers houvast, waardoor ze uitkijken naar de volgende editie. Geef je lezer een aantal vaste rubrieken cadeau. Dat bevordert ook het ‘bladritme’.

24. Maak een blad voor je doelgroep, niet voor de baas

Houd naast de doelstellingen je doelgroep altijd goed voor ogen. De baas wil misschien veel informatie op een pagina, maar de online lezer is meer gebaat bij hapklare brokjes tekst. Leef je in en vraag je doelgroep ook eens om hun mening.

Merk je dat een rubriek aan populariteit verliest? Is een onderwerp uitgekauwd? Durf te variëren!

Mireille Wijnker | Content specialist

25. Gluren bij de buren

Soms is het heel goed om over de schutting te kijken. Concurrenten pakken iets wellicht heel anders, misschien zelfs slimmer aan. En welke rubrieken lees je zelf graag in andere online magazines? Kijk ook eens op websites van papieren magazines. Beter goed gejat…

26. Zorg voor een goed ritme

Ken je ze? Van die bladen met alleen maar artikelen die bestaan uit 1 pagina, of alle artikelen op dezelfde manier vormgegeven? Saai! Lezers willen, binnen een vaste bladindeling, graag verrast worden. Varieer dus in het soort en de lengte van artikelen en rubrieken. Maar kijk ook naar de stijl. Alleen maar vraag-antwoord interviews word je op den duur beu.

27. Maak van je online magazine geen kermis

Natuurlijk wil je alle leuke ideeën een kans geven. En het is fijn als je goed bedoelde suggesties krijgt aangeboden. Maar wees streng en consistent als het gaat om de vormgeving en content van je online magazine.

Boek een gratis flitsconsult met Arthur

Benieuwd waar Digital Minds je mee kan helpen? Maak direct een belafspraak!
  • Geheel vrijblijvend
  • Als je wilt de volgende werkdag al contact
  • Al je vragen, doelen en uitdagingen komen aan bod

28. Het oog wil ook wat

Neem geen genoegen met een slechte, wazige foto. Ook niet als je in tijdnood zit. In zo’n geval kun je nog beter voor een goede stockfoto kiezen. Eén slechte afbeelding doet afbreuk aan je gehele online magazine. 

29. Wisselen!

Merk je dat een rubriek aan populariteit verliest? Is een onderwerp uitgekauwd? Durf te variëren. Kies ook eens een andere invalshoek voor een item dat regelmatig terugkeert in je online magazine. 

30. Digitaal = ideaal

Als je eenmaal gekozen hebt voor een online magazine, dan zul je de voordelen ervaren. Maar niet iedereen ziet de kansen van een online magazine direct. Heb je hen wel nodig voor draagvlak, bespreek dan eens de voordelen: snel aanpassen, statistieken meten, geen papierverspilling. Goede munitie om ’tegenstanders’ te overtuigen.